9/05/2006

El General Gambeta.


Este matí Shack ha despachat durant més de dos hores en un amic que venia de peixcar en les Açores, junt a la seua família (i aixina de costera amunt se li ha posat la reentrada llaboral!). A la que s'han donat conte, era hora de dinar i Shack, davant la perspectiva d'encarar els foguers estressadament i no com li agrada (enjugassant-se i sentint Diálogos3 de Ramon Trecet en el transistor), ha propost anar a Casa Flor, a on molt solícits, com de costum, els han parat taula. Junt al mític Mercat del Cabanyal, fon fundada a les darreries del segle XIX, quan encara passava per allí al costat la Séquia d'en Gasch, a on anaven les dònes a rentar la roba (perque llavar, lo que és llavar, no sabem si llavarien molt).

La bona qüestió és que Shack i companyia han passat el dinar parlant de tres coses:

1. Shack li ha trasmés al seu amic el recort emocionat de l'última volta que estigueren en Xàbia. Marisa havia preparat Marinera i, mentres tots es chuplaven els dits, Vicent els explicava les virtuts gastronòmiques i les formes de peixcar (i/o comprar) la morena, l'escorpa, el golfaç, el rap, la cavalla… Dinaven en la terrassa, mentres bufava fresquet en La Plana, a les acaballes de juliol. Ad est assunt han dedicat almenys una hora i mija, la primera del dinar.

2. El qui venia de peixcar en les Açores li ha explicat el bastiments d'una història que li ronda el cap. No tracta de gastronomia, pero transcorre en un local del gremi de l'hosteleria, a la vora, a més, dels arrossers de l'Albufera. Shack també li ha parlat d'un amic de ficció que va als bars, deixa 100$ damunt la taula, demana got i gel i trau del maletí la botella de Southern Comfort.

3. I han raonat a més de lo molt que els agrada als gastrònoms valencians, i en especial a Ibn Razin, citar El Quadern Gris, de Josep Pla. Encara que a Shack, que està llegint-lo com la Bíblia, a culleradetes menudes, li agraden més uns atres aspectes.

Gambeta, que també estava assentat a taula, no ha participat massa en la conversa, pero en acabar les postres ha demanat camamila i en el primer glopet ha afirmat:

— ¡Che, he dinat com un general!

(Foto: tripulació del "Fransisco y Catalina", peixquer de Santa Pola (El Baix Vinalopó, Valéncia), a on es troba una de les millors llonges del Mediterrani).